Веќе два дена во Тирана (Албанија) се одржуваат масовни протести против поскапувањето на цените на основните продукти за исхрана, исто како и цените на горивата.
На овие протести се приклучи и левичарската Организата политике. Како што велат тие, само народниот бунт може да ја спаси земјата од новиот бран на измами, изнуда и шпекулации, чија цел е уште повеќе да го осиромаши народот и да збогати грст олигарси и владеачката класа.
Власта, наместо да преземе мерки за справување со енергетската и економската криза, да ги сузбие шпекулациите и да ги оданочи олигарсите, го избра насилството како излез. Така што за време на првиот ден на протестите беа приведени голем број на демонстранти, како и еден член на Организата Политике, поради како што велат од власта, незаконскиот протест и спротиставување на полицијата.
Социјалистичка Зора ги поддржува протестите на работниот народ во Албанија.
Социјална правда за работниот народ во Албанија!
Слобода за активистот Бислим Лакна!
Борбата на работничката класа е интернацонална!

*****

Dy ditë në Tiranë (Shqipëri) po zhvillohen protesta masive kundër rritjes së çmimeve të produkteve elementare ushqimore, si dhe çmimeve të karburanteve.
Protestave iu bashkua edhe Organizata Politike Siç thonë ata, vetëm revolta popullore mund ta shpëtojë vendin nga dallga e re e mashtrimit, zhvatjes dhe spekulimit, që ka për qëllim të varfërojë edhe më popullin dhe të pasurojë një grusht oligarkësh dhe klasën pushtuese.
Qeveria, në vend që të marrë masa për të përballuar krizën energjetike dhe ekonomike, për të shtypur spekulimet dhe në vend ti taskojë oligarkët, zgjodhi dhunën si rrugëdalje. Kështu, gjatë ditës së parë të protestave, një numër i madh i protestuesve janë arestuar, si dhe një anëtar i Organizatës politike. Si që thuan nga qeveria: protesta e paligjshme dhe kundërshtim i forcave të rendit.
Agimi Socialist mbështet protestat e punëtorëve në Shqipëri.
Drejtësi sociale për punëtorët në Shqipëri!
Liri për aktivistin Bislim Lakna!
Lufta e klasës punëtore është internacionale!